ГАРАНТИРАНО КАЧЕСТВО НА ДОБРИ ЦЕНИ
           

  ИКОНОМИЧЕСКИ НОВИНИ

 Share on Google+

Спирането на протестите в Украйна е малко вероятно

Почти всички региони от Западна Украйна вече се намират "под контрола на народа"

Микола Азаров, премиер на Украйна, подаде оставка. В резултат на това, парламентът отмени някои от строгите закони срещу протестите в страната. Размириците предизвикаха ескалация на насилие и недоволство в Украйна в последно време.

В съобщение на пресцентъра на правителството от името на Микола Азаров се коментира: “С цел да създам допълнителни възможности за обществено-политически компромис, в името на мирното разрешаване на конфликта, взех лично решение да помоля президента на Украйна да приеме моята оставка от поста премиер-министър на Украйна".

Виктор Янукович, президент на Украйна, прие оставката на Азаров. В предстоящия двумесечен период, докато бъде съставен нов кабинет, сегашните министри ще продължат да изпълняват задълженията си. Междувременно, украинските власти обявиха, че ще увеличат числеността на специалното подразделение за борба с безредиците "Беркут" над 3 пъти. Това се отнася и за други структури на вътрешни войски. Вероятно управляващите се готвят за нов по-силов сценарий срещу недоволните протестиращи.

Украйна е и президентска република. Оставката на Азаров има за цел да намали напрежението по време на криза, която все повече заплашва да разцепи държавата. Ще успеят ли властите да накарат хората да се приберат по домовете мирно, след като не успяха да го постигнат с бой? За момента опитите на управляващите в тази насока остават неуспешни.

Искането за оставка на Янукович все още е нечуто и нерешено. Именно президентът бе този, срещу когото се концентрира основното недоволство на протестиращите. Янукович носи отговорност за много от решенията в Украйна.

"Това не е победа, това е крачка към победата", заяви Виталий Кличко, лидер на опозиционната партия УДАР след отмяна на законите и оставката. "Изход от кризата, в която се оказа Украйна, трябва да бъде не уреждането на въпроса за оставката на правителството, а решаването на цял пакет въпроси, от който ще зависи дали опозицията ще участва във формирането на министерски съвет", коментира Павел Розенко, депутат от УДАР. Този пакет обаче засега не е на дневен ред. Това поставя под въпрос участието на опозицията в бъдещото правителство.

Спинрането на протестите е малко вероятно. Хората, които не участваха в протеклите радикални действия, ще се приберат по домовете си. Битите от полицията протестиращи едва ли ще се оттеглят толкова лесно.

Почти всички региони от Западна Украйна вече се намират "под контрола на народа", като са скъсали връзки с централните власти в Киев и са избрали собствени парламенти. В Лвов бе създаден неофициален въоръжен отряд, чиято мисия е да се бори с мародери и провокатори. В тези региони бе забранена и управляващата партия, както и тази на комунистите, подкрепила строгия пакет от мерки срещу протестите.

Едва ли ще е толкова лесно и бързо връщането на стария ред на нещата.

Премахването на законите има сериозно значение. По настояване на опозицията бяха отменени затегнатите правила за провеждане на митинги, както и наложените заплахи за подвеждане под отговорност за заплашване на властта в интернет. Съгласно някои от отменените поправки, на украинците бе забранено да разпространяват "екстремистки" материали в мрежата, да пускат "клевети", да купуват SIM-карти без документи и да излизат на протести с маски. Сред най-абсурдните забрани бе шофирането на повече от пет автомобила в колона.

Отмяната на законите обаче не бе съпроводена от никакво признание, че приемането им беше грешка още от самото начало и ненужно радикализира ситуацията. Гаранции, че задържаните досега хора ще бъдат пуснати, не бяха дадени. Не става ясно по никакъв начин как ще се търси отговорност от хората, участвали в насилието срещу мирни протестиращи. Вече има няколко смъртни случая, а пролятата кръв е граница, която не може лесно да бъде изтрита.

Гневът на хората в Украйна за момента не отслабва и ще продължи да държи значителна част от тях по площадите.

 Share on Google+

обратно към архив "Икономически новини"

 

 


Copyright ©2009 Kantora.eu
Изработка на сайта: тел. 0899/286730; info@obektiv.info