ГАРАНТИРАНО КАЧЕСТВО НА ДОБРИ ЦЕНИ
           

  ИКОНОМИЧЕСКИ НОВИНИ

 Share on Google+

България – истински данъчен рай за чуждите компании

Основни проблеми пред развитието на страната са много високите нива на корупция и критичната демографска ситуация

България е новият данъчен рай за румънски, германски, гръцки и руски компании. Миналата година броят на местните компании, регистрирани в България, е нараснал с почти 80%.

Сред причините за желанието за преместване на бизнеса са плоският данък в нашата страна, нивото на ДДС и таванът на осигурителните вноски. Това става ясно от коментара на адвокат, специализиран в данъчните въпроси. За сравнение в северната ни съседка плоският данък е 6% (18% в България), а ставката на ДДС достигна 4%, информира БНТ.

Според данни на НАП с близо 30% са се увеличили дружествата с изцяло румънски капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци тази година в сравнение с 2010 г. За облагане на печалбата си от 2010 г., данъчни декларации са подали 101 фирми със 70% румънско участие, докато за 2012 г. това са направили 72 дружества.

Не само румънците пренасочват бизнеси си у нас. Според сайта броят на фирмите, идващи от Гърция, е нараснал с 52%, достигайки 751 фирми.

В икономически аспект България е промишлена страна, чиято икономика се гради върху добива на метали и минерали, и преработката на суровини. По-малка роля в икономиката играят земеделието и туризмът. Основни проблеми пред развитието на страната са много високите нива на корупция и критичната демографска ситуация. България е една от основателките на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа; също така е пълноправен член на ООН, Съвета на Европа, Европейския съюз и НАТО.

Република България е държава в Югоизточна Европа, в източната част на Балканския полуостров и заема 13% от неговата територия. Граничи на север с Румъния; на запад със Сърбия и Република Македония; на юг с Гърция и на югoизток с Турция. На изток, по протежение на бреговата ивица, страната се мие от водите на Черно море. Общата дължина на държавната граница е 2455 км, от които 1800 км са сухоземни, 665 км — речни (главно по река Дунав) и 178 км — морски. Освен континенталната част, България също притежава и някои малки острови в Черно Море и по р. Дунав като Св. Анастасия, Белене, Св. Иван, Св. Петър и други. Със своите над 90 хил. км2 площ и 4,4 милиона души, България се подрежда на 111-ро и 36-то място съответно по площ и по население в света. По площ България е 19-а в ЕС и 8-а в цяла Европа.

 Share on Google+

обратно към архив "Икономически новини"

 

 


 

Copyright ©2009 Kantora.eu
Изработка на сайта: тел. 0899/286730; info@obektiv.info